Ondersteuning: hulp krijgen met verslavingen

Mensen zijn sociale dieren. Onze leeftijdsgenoten en intimi hebben een enorme impact op onze perspectieven en ons gedrag. We leren veel van onze ouders en de groepen waarin we opgroeien; we handelen consequent met de mensen met wie we omgaan; we reageren – zowel positief als negatief – op degenen met wie we intiem zijn en waarmee we leven. Dit geldt evenzeer voor drugs en alcohol, eten en fitness en ander verslavend gedrag als op elk ander gebied van ons leven.

Het leerproces van anderen wordt ‘sociaal leren’ of ‘sociale invloed’ genoemd. Het cruciale belang ervan is een van de fundamentele realiteiten die de ziekte visie van verslaving tegenspreken. Dat wil zeggen, het accepteren van de sociale bronnen van controle en excessen betekent dat de biologische reacties van mensen niet de oorzaak zijn van verslaving aan alcohol, drugs, gokken of voedsel. En als sociale invloed de krachtigste bepalende factor is voor reacties op drugs en andere verslavende sensaties of ervaringen, dan kan het ook het krachtigste middel zijn om deze verslavingen te voorkomen of ervan te herstellen.

Er zijn veel manieren waarop mensen je kunnen helpen om van verslaving af te komen en gedrag te veranderen. Je kunt anderen inschakelen om te helpen bij het motiveren en ondersteunen van verandering. Je kunt ervoor kiezen om om te gaan met mensen die niet of op een gematigde manier deelnemen aan de activiteit. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met drinken zal dit moeilijk zijn als je vrienden in de kroeg hangen. Of je kan kiezen voor specifieke verslavingszorg.

We zijn allemaal getuige geweest van het effect van sociale interactie en invloed op middelengebruik, dronkenschap en verslaving. Je weet bijvoorbeeld dat wanneer je met bepaalde vrienden bent, je eerder dingen doet waar je spijt van hebt, zoals te veel eten, roken of te veel drinken. Je weet dat je je anders gedraagt ​​als je met andere vrienden bent die dit gedrag helemaal niet of met mate doen.

Sociale factoren zijn de meest krachtige determinanten van verslaving, maar ze kunnen ook worden gebruikt als een hulpmiddel voor herstel. De manieren om dit te doen zijn onder meer:

  • Mensen en groepen vinden om je herstel te ondersteunen.
  • Samenwerken met de belangrijke anderen in je leven zodat ze een ondersteunende kracht worden om de druk te verminderen die ertoe leidt dat je bezwijkt voor je verslaving en dus je kansen op herstel vergroten.
  • Dezelfde positieve rol voor anderen spelen als een vriend, echtgenoot of deelnemer aan een groep.