Energie

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is een begrip dat je steeds vaker tegenkomt, maar wat is vitaliteit eigenlijk precies? Deze vraag is belangrijk omdat er veel misvattingen bestaan over wat vitaliteit precies is. Over deze concrete misvattingen gaan we het zo hebben, maar laten we eerst eens kijken naar wat vitaliteit wel is. Dat is immers nuttiger. Gelukkig is vitaliteit niet een heel complex begrip, want uiteindelijk kan het gewoon gedefinieerd worden als ‘je energiek voelen’. Hierbij is het echter van belang dat twee componenten een rol spelen: je moet je zowel fysiek als geestelijk energiek voelen, als je vitaal wilt zijn. Hiermee wordt bedoeld dat je een lichamelijke kracht ervaart en deze kracht zich tegelijkertijd ook mentaal laat voelen. Dit laatste betekent bijvoorbeeld dat je zin hebt om dingen te ondernemen en ook op een positieve manier om kan gaan met de tegenslagen die zich tijdens deze ondernemingen voordoen.

Wat is vitaliteit

Wat is vitaliteit niet

Door te benoemen wat vitaliteit is, kunnen we gelijk ook al zien wat vitaliteit niet is. Vitaliteit is niet, zoals sommige mensen denken, iets wat puur betrekking heeft op het lichaam. Je kunt nog zo sterk zijn, nog zoveel kracht in je spieren hebben, maar dat betekent niet gelijk dat je ook vitaal bent. Ook het geestelijke welzijn is van belang; het speelt zelfs een cruciale rol. Maar ook de geestelijke component moet aan bepaalde eigenschappen voldoen. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, betekent het bijvoorbeeld niet direct dat je vitaal bent als je tegenslagen overwint: dit moet ook op een energieke manier gebeuren.

Vitaliteit

Een boost voor je vitaliteit

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan je vitaliteit. Je kan allereerst meer kracht ervaren door te letten op wat je eet (zonder dat je daarbij overigens direct een streng dieet hoeft te volgen). Daarnaast is ook slaap bepalend voor je vitaliteit: een goede nachtrust is essentieel om je energiek te voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Verder heeft ook sporten en andere lichaamsbeweging (bij voorkeur in de vrije natuur) een positieve invloed op je vitaliteit. Hoe je precies omgaat met de genoemde aspecten van vitaliteit, als wel andere aspecten, worden je in een vitaliteitsprogramma tegelijkertijd aangeleerd. Hier krijg je dus alles-in-één.