Pigmentvlekken, wat kun je ertegen doen

Heel veel mensen hebben pigmentvlekken, de oorzaak waarvan erg kan variëren en vaak van verschillende factoren afhankelijk is. Vaak verdwijnen deze vlekjes op de huid niet vanzelf en is er een therapie nodig om van de vlekken af te komen, maar welke dan? In dit blog bespreken we wat pigmentvlekken zijn en wat je ertegen kan doen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan doordat cellen in de huid overmatig melanine produceren, wat zichtbaar wordt als een klein vlekje op de huid. Melanine is belangrijk omdat het de huid beschermt tegen Uv-straling van de zon. Als het echter overmatig wordt geproduceerd ontstaan pigmentvlekken. Vaak zijn deze cellen goedaardig en zullen ze verder geen kwaad doen aan je lichaam.

Lasertherapie tegen pigmentvlekken

Een eerste therapiemogelijkheid om van je pigmentvlekken af te komen is lasertherapie. Bij deze therapie wordt met een laser de overproductie van pigment in de huid doelgericht verwijderd, waardoor de pigmentvlek verdwijnt.

Chemische peeling

Een tweede behandelmogelijkheid voor pigmentvlekken is de chemische peeling. Bij deze behandeling wordt een chemische oplossing op de huid aangebracht die de bovenste laag van de huid doet verdwijnen. Met deze behandeling wordt de kans op vermindering van de pigmentvlekken vergroot.

Crème tegen pigmentvlekken

Op de markt zijn verschillende crèmes beschikbaar die zijn ontwikkeld om pigmentplekken te verminderen. Een belangrijke werkzame stof in deze crèmes is hydrochinon. Het voordeel aan deze crèmes is dat ze lager in prijs zijn dan bijvoorbeeld een chemische peeling of lasertherapie. Dit kan dus een goede optie zijn om te overwegen voordat je kiest voor een duurdere behandeling.

Voorkomen van pigmentvlekken

Wellicht nog beter dan het blijvend moeten behandelen van pigmentvlekken is het voorkomen ervan. Door je huid goed te beschermen tegen de zon en gebruik te maken van een hoge SPF-factor voorkom je de kans op het ontstaan van pigmentvlekken of de groei van bestaande pigmentvlekken op de huid.

Pigmentvlekken komen voor bij veel mensen en ontstaan door een overproductie van melanine in de huid. Er zijn verschillende mogelijkheden om pigmentplekken te verminderen. Zo kun je overwegen om een lasertherapie te ondergaan of te kiezen voor een chemische peeling. Als je liever wat geld wil besparen is het overwegen van een crème tegen pigmentvlekken een goede optie om te overwegen. Ook voor pigmentvlekken geldt dat het goed is om ook aandacht te besteden aan het voorkomen van de groei, wat gedaan kan worden door een goede zonbescherming. 

Tip: Biodermal.nl