Jicht

Hoe je kunt omgaan met de pijn en symptomen van jicht

In de medische wereld is jicht een veelvoorkomende aandoening die aanzienlijke pijn en ongemak kan veroorzaken. Maar wat is jicht precies? In eenvoudige termen is het een vorm van artritis die zich kenmerkt door plotselinge, hevige pijnaanvallen en een rozerode zwelling van de gewrichten. De meest getroffen plek is de grote teen, maar jicht kan ook andere gewrichten zoals knieën, enkels en handen aantasten. Het ontstaat door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Symptomen herkennen en tijdig ingrijpen bij jichtaanvallen

Het herkennen van jichtaanvallen is belangrijk voor een effectieve behandeling. Jicht komt vaak plotseling op, meestal ’s nachts, en kan gepaard gaan met intense pijn in het aangedane gewricht, dat vaak rood, warm en gezwollen is. Deze aanvallen kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en zonder behandeling steeds vaker voorkomen. Indien je meerdere aanvallen ervaart, is het verstandig om medische hulp in te schakelen om permanente schade aan gewrichten en weefsels te voorkomen. Een arts kan je helpen met diagnostische tests en een behandelplan op maat.

Jicht

Preventie en behandelingsopties voor jicht patiënten

Er zijn verschillende manieren om jichtaanvallen te voorkomen en de frequentie ervan te verminderen. Een belangrijke stap is het aanpassen van je dieet; het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines zoals rood vlees, schaal- en schelpdieren en alcohol, kan helpen de urinezuurspiegels te verlagen. Daarnaast kun je medicijnen voorgeschreven krijgen die helpen bij het verlagen van urinezuur in het bloed of die ontstekingen en pijn verminderen tijdens een aanval. Het is ook aangeraden om voldoende water te drinken en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Regelmatige controles en een goed opgevolgde behandeling kunnen de pijn en het ongemak van jicht aanzienlijk verminderen.